A Pirate's Mobile Blog

The world as seen by a "PIRATE" (?).

Follow the link below to see ...

http://sonofapirate.blogspot.com/

Monday, August 02, 2010

True Freedom




Πρόσφατα είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ ένα Βουδιστικό Μοναστήρι, χαμένο μέσα σε πυκνή βλάστηση, στα βουνά στης Νότιας Κορέας.


 Όλα τα κτήρια ήταν ξύλινα και η κατασκευή είχε γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να μην υπάρχει ούτε ένα καρφί να πληγώνει το ξύλο ... Περιτριγυρισμένοι από φροντισμένους κήπους, οι μοναχοί ήταν σεμνοί, χαρούμενοι και σε αρμονία με το κόσμο που τους επισκέπτονταν, χωρίς ακρότητες και υπερβολές. Εντελώς ακτήμονες έμοιαζαν απαλλαγμένοι από το άγχος που προξενεί η ιδιοκτησία, ενώ είχαν αποθέσει την καθημερινή τους ύπαρξη στα χέρια του Θεού και άρα υποτασσόμενοι στην παντοδυναμία Του, είχαν επίσης απαλλαγεί από την φθορά της προσμονής του αύριο.

Στην αρμονία των μοναστηριακών κήπων θυμήθηκα ένα τραγούδι που έμαθα από τις εκπομπές του Γιάννη Πετρίδη - χρόνια πριν, τότε που ο άνθρωπος πατούσε το φεγγάρι εν μέσω ειδήσεων για την εισβολή στο Λάος, τον βομβαρδισμό της Πνομ Πεχ  και του πολέμου στο Βιετνάμ. Ο Μωχάμετ Αλι γνώριζε την ήτα από τον Joe Frazier και ο Morrison άφηνε για πάντα τον κόσμο. Ακόμα το ακούω σαν αμετανόητος μεσήλικας έφηβος που παραμένω. Τα ερμήνευε με την βραχνή της φωνή η Janis Joplin ...


Me & Bobby McGee
......

Freedom's just another word for nothing left to lose,
Nothing don't mean nothing honey if it ain't free,

Na na na na na na na na,
Hey now Bobby now, Bobby McGee, yeah.

....
Δεν παραθέτω του στοίχους για να μην χαλάσω την αρμονία της στιγμής (τουλάχιστον εγώ έτσι την νιώθω) .


Οι Βουδιστές μοναχοί δεν είχαν τίποτα  να απολέσουν και έχοντας εναποθέσει "τον άρτον τον επιούσιον" στα χέρια του Δημιουργού τους αισθάνονταν απόλυτα ελεύθεροι ... "γεννηθήτω το θέλημά σου".


Η έκφραση της συμπαντικής αλήθειας μπορεί να διαφέρει από λαό σε λαό, αλλά το νόημα παραμένει αναλλοίωτο.

Ένοιωσα βαθιά θλίψη φεύγοντας και ένα δυσεκπλήρωτο κενό. Το χάσμα μεταξύ της καθημερινότητας και αυτού που αντιλαμβάνομαι σαν μοναδική συμπαντική αλήθεια, μοιάζει τόσο μα τόσο αγεφύρωτο.


Nothing don't mean nothing honey if it ain't free ...

Ακόμα και το κενό στερείται νοήματος αν δεν συνδέεται με την ελευθερία, αυτή που του δίνει η συμπαντική αλήθεια που το ερμηνεύει και όχι η ματωμένη καρικατούρα των ανθρώπινων εγχειρημάτων.

Η επικράτηση της στρεβλής ελευθερίας, μέσων των διαφόρων πολιτικών ιδεολογημάτων είναι εντυπωσιακή. Η διαχρονική ειρωνεία του Σωκράτη στην αρχή της απολογίας του τα λέει όλα ...


«Δεν ξέρω, άνδρες Αθηναίοι, αν οι κατήγοροί μου σας επηρέασαν. Γιατί κι εμένα, λίγο ακόμα και θα με έκαναν να ξεχάσω ποιος είμαι, τόσο πειστικά μιλούσαν. Αν και, εδώ που τα λέμε, δεν είπαν τίποτα το αληθινό. Πιο μεγάλη εντύπωση όμως από όλα τα ψέματα που είπαν, μου έκανε αυτό: που έλεγαν ότι πρέπει να με προσέχετε, για να μην σας εξαπατήσω επειδή είμαι τάχα δεινός ρήτορας. Αυτό μου φάνηκε το πιο αδιάντροπο ψέμα, γιατί είναι βέβαιο ότι θα διαψευσθούν ευθύς αμέσως έμπρακτα, καθώς θα αποδειχθεί ότι δεν είμαι τρομερός στο να μιλάω, εκτός αν αυτοί λένε δεινό ρήτορα, όποιον λέει την αλήθεια».

Τι κρίμα που δεν εξαπατηθήκαμε από τον Σωκράτη ! Θα ήταν ίσως η μόνη απάτη στην ιστορία της ανθρωπότητας που θα απέφερε καλό στο σύνολο.

ioannispk - son of a pirate

ΥΓ
"Me and Bobby McGee" is a song written by Kris Kristofferson and Fred Foster, originally performed by Roger Miller, and later by Janis Joplin, who topped the U.S. singles charts with the song in 1971.

No comments: