A Pirate's Mobile Blog

The world as seen by a "PIRATE" (?).

Follow the link below to see ...

http://sonofapirate.blogspot.com/

Monday, April 19, 2010

Spreads – A risk Analysis Table

Η διακύμανση για τα spreads των ελληνικών ομολόγων εξαρτάται από την εμπιστοσύνη των αγορών στη δυνατότητα της χώρας να εξυπηρετεί το δημόσιο χρέος της και τη φερεγγυότητα της κυβερνητικής πολιτικής, η επιτυχία της οποίας εξαρτάται κατά ένα μεγάλο βαθμό από την κατανόηση της τρέχουσας κατάστασης από τον μέσο Έλληνα.
Ίσως οι πιο κάτω ερωτήσεις να μην απέχουν και πολύ από ένα υποθετικό πίνακα ανάλυσης του κινδύνου που θα εκπονούσε ένα επενδυτής Ελληνικών ομολόγων. 
  • Είναι ο μέσος Ελληνας ενημερωμένος αρκετά για το μέγεθος των οικονομικών υποχρεώσεων της χώρας?
  • Ο μέσος Ελληνας είναι σε θέση να αντιληφθεί ότι τις τελευταίες δεκαετίες έζησε πάνω από τις δυνατότητές του?
  • Οι Έλληνες γνωρίζουν ότι το δημόσιο χρέος που αναλογεί στον κάθε Ελληνα σήμερα είναι πολλαπλάσιο από αυτό που αναλογούσε σε κάθε Ούγγρο το 2008 η Αργεντινό το 2001 όταν η χώρες τους περιήλθαν σε δεινή οικονομική κατάσταση? 
  • Είναι άραγε αντιληπτό ότι ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα για τη χώρα μας είναι η χαμηλή ανταγωνιστικότητα της οικονομίας? 
  • Αν υποθέσουμε ότι με κάποιο τρόπο όλο το χρέος μας χαριζόταν σήμερα, είναι αντιληπτό ότι αύριο θα έπρεπε η χώρα μας να δανειστεί και πάλι?
Αν μπορούσαμε να πείσουμε του επενδυτές ότι οι απαντήσεις σε όλα τα πιο πάνω είναι ΝΑΙ τότε χαράς ευαγγέλια διότι το spread είναι χαμηλό και άρα η πιθανότητα επένδυσης δεν πρέπει να αποκλείεται. 
Αυτά όμως είναι μόνο όνειρα, διότι στην Ελληνική πραγματικότητα φοβάμαι ότι οι απαντήσεις σε όλα τα πιο πάνω ερωτήματα είναι αρνητικές και άρα ουδείς σώφρων επενδύει ενώ τα spreads αυξάνονται.
Νομίζω είναι μάλλον πλάνη να πιστεύει κανείς ότι τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα θα καταφέρει να πείσει όλους το Έλληνες να ομοψυχίσουν και με την βοήθεια ενός από μηχανής Θεού να απαντήσουν θετικά στα πιο πάνω ερωτήματα, ρίχνοντας τα spreads  στα τάρταρα.
Πόλεμος πατέρας πάντων γαρ, μόνο σε τέτοιες περιπτώσεις ομοψυχούμε, εκτός κι αν στρέφουμε την ενέργειά μας ο ένας εναντίων του άλλου.
Με δεδομένο ότι οι Έλληνες δεν χαρακτηρίζονται λοιπόν ούτε για την υπομονή, ούτε για την εθνική ομοψυχία ούτε φυσικά για την «εντός των συνόρων τους εργατικότητα», οι πιθανοί επενδυτές μάλλον εκπλήσσονται που δεν έχουμε πτωχεύσει ακόμη και στέφουν το βλέμμα τους αλλού όταν πρόκειται να επενδύσουν σε κρατικά ομόλογα.
Με ΔΝΤ η χωρίς χρωστάμε στα παιδιά μας να διορθώσουμε όσα περισσότερα λάθη μπορούμε και να πάψουμε να συγχωρούμε και να δικαιολογούμε τους εαυτούς μας.

ioannispk - son of a pirate

No comments: