A Pirate's Mobile Blog

The world as seen by a "PIRATE" (?).

Follow the link below to see ...

http://sonofapirate.blogspot.com/

Tuesday, October 09, 2007

CHE GUEVARA


CHE GUEVARA


Πριν 40 χρόνια σαν σήμερα στα βουνά της Βολιβίας, πέθανε ο τελευταίος αγνός σταυροφόρος, ιππότης, οραματιστής, άδολος εργάτης του προσωπικού ονείρου. Ο Τσέ Γκεβάρα.

Γιατί ο Τσέ κατά την γνώμη μου, μεταξύ άλλων ήταν και αυτό, ακούραστος διάκονος του προσωπικού του ονείρου για την παγκόσμια ένοπλη επανάσταση. Δεν έχει σημασία κατά πόσο το όνειρο αυτό ήταν εφικτό, ή κατά πόσο αυτή του η πεποίθηση αντιπροσώπευε ένα μικρό η μεγάλο ποσοστό του κόσμου. Νομίζω ότι αυτό που θαυμάζω πιο πολύ στον Τσε ήταν ότι έβαλε ένα στόχο – ένα όνειρο και αντί να περιμένει να «συνωμοτήσει το σύμπαν» για να πραγματοποιηθεί, δούλευε για αυτόν με νύχια και με δόντια, έδωσε την ψυχή του – πέθανε για αυτό.

Ο Τσε μου θυμίζει τον Σπαρτιάτη που φεύγοντας για την μάχη δεν είχε και πολλές επιλογές ... «η ταν η επί τας». Το προσωπικό όνειρο του Τσε, το εσωτερικό του κίνητρο, πρέπει να ήταν τόσο δυνατό όσο και τα λόγια της Σπαρτιάτισσας μάνας, συζύγου, αδελφής, κόρης που κέλευε με ανείπωτη ψυχραιμία ... « Η ΚΑΝΕΙΣ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Η ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟ».

Λυπάμαι που η κοινωνία που ζούμε, τόσο διαφορετική από αυτή που ονειρεύτηκε ο Τσε, τιμά (sic) την μνήμη του με μια «νεκρόφιλη» φωτογραφία της σωρού του να φιγουράρει στα περισσότερα δελτία ειδήσεων και μια απλή περιγραφή της σύλληψης και της κατόπιν δολοφονίας του τραυματία κομαντάντε.

Λίγο πριν τον σκοτώσουν, ο Βολιβιανός στρατός ανέκρινε τον Τσε ...

  • "Είσαι Κουβανός ή Αργεντινός;"
  • "Είμαι Κουβανός, Αργεντινός, Βολιβιανός, Περουβιανός, Εκουαδοριανός κ.ο. κ. Με αντιλαμβάνεσαι;
  • "Και τι σε έκανε να αποφασίσεις να δράσεις στη χώρα μας (Βολιβία);"
  • "Μα δεν βλέπετε τις συνθήκες ζωή των χωρικών;, "Ζουν σχεδόν σαν άγριοι, σε συνθήκες φτώχειας που ραγίζουν την καρδιά, έχουν ένα μόνο δωμάτιο όπου κοιμούνται και μαγειρεύουν, δεν έχουν ρούχα να φορέσουν, κι είναι εγκαταλειμμένοι σαν ζώα..."

(απόσπασμα από το βιβλίο του Jon Lee Anderson "Che Guevara. A revolutionary life", Ν. Υόρκη 1997, εκδ. Bantam Press, σ.734-5).

Έζησες και πέθανες για το όνειρό σου που τόσο απλά περιέγραψες. Είσαι γνήσιος Σπαρτιάτης ... Θα γράψω νοερά πάνω στον τάφο σου:

«Ω ξειν αγγέλειν Λακεδαιμονίοις ότι τήδε κείτε ο Τσε, τοις κείνων ρήμασι πειθόμενος»

ioannispk - son of a pirate

7 comments:

Pal-Pal said...

Συμφωνα με καποιους, ο προ-προ παππους του ηταν Σπαρτιατης "τσε"-λιγκας και λεγοταν "Γκεβαρας".
Εξου και το ΤΣΕ ΓΚΕΒΑΡΑ.

JPAL

ioannispk - son of a pirate said...

ΔΕΝ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΩ!
ΚΑΙ ΕΔΩ ΚΑΝΕΙ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ Ο ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ.

Anonymous said...

ΠΡΟΣΟΧΗ! ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ!

Ο Ερνέστο Γκεβάρα ντε λα Σέρνα (Ernesto Rafael Guevara de la Serna) (14 Ιουνίου[1][2] 1928 στο Ροζάριο, Αργεντινή; † 9 Οκτωβρίου 1967 στη Λα Χιγκέρα, Βολιβία), γνωστός ως Τσε Γκεβάρα, ήταν Αργεντινός γιατρός, Μαρξιστής - Λενινιστής επαναστάτης, ένας από τους αρχηγούς των ανταρτών στην Κούβα και πολιτικός. Συμμετείχε στο κίνημα της 26ης Ιουλίου που πέτυχε την ανατροπή του δικτατορικού καθεστώτος του Φουλχένσιο Μπατίστα στην Κούβα, αρχικά προσφέροντας τις ιατρικές γνώσεις του και αργότερα ως διοικητής των ανταρτών, ενώ υπήρξε μέλος της επαναστατικής κουβανικής κυβέρνησης προωθώντας ριζικές μεταρρυθμίσεις. Το 1965 πιστός στην νίκη της επανάστασης στην Κούβα έφυγε με στόχο την οργάνωση νέων επαναστατικών κινημάτων στο Κονγκό και αργότερα στην Βολιβία, όπου τραυματίστηκε, συνελήφθη και δολοφονήθηκε ενώ ήταν στο κρεβάτι.

ioannispk - son of a pirate said...

Χρονολόγιο ΑΠΌ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ

Ο Ερνέστο Γκεβάρα ντε λα Σέρνα γεννήθηκε στην πόλη Ροσάριο της Αργεντινής, γόνος οικογένειας που ανήκε στην ολιγαρχία της εποχής. Με ισπανικές και ιρλανδικές καταβολές, η οικογένειά του δεν είχε πρόβλημα στο να έρχεται σε επαφή με τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα, προκαλώντας έτσι την αστική τάξη.

Το 1948 γράφτηκε στην ιατρική σχολή του Μπουένος Αϊρες, χωρίς όμως να εξασκήσει το επάγγελμα του γιατρού

Μετά την αποφοίτηση του ο Τσε Γκεβάρα ταξίδεψε στη Γουατεμάλα με πολλούς ενδιάμεσους σταθμούς όπως η Βολιβία, το Περού, ο Παναμάς, η Κόστα Ρίκα, η Νικαράγουα και το Ελ Σαλβαδόρ.

Κάπου μεταξύ του 1954 και 1955 γνωρίστηκε με την Περουβιανή οικονομολόγο Ιλδα Γκαδέα. Η επαφή τους άνοιξε στον Τσε Γκεβάρα το δρόμο για επαφές με ένα ευρύ κύκλο εξόριστων και αριστερών διανοουμένων.

Το καλοκαίρι του 1955 η συνάντηση με τον Kάστρο είναι καταλυτική για τη μετέπειτα πορεία του κινήματος της 26ης Ιουλίου. Ο Αργεντίνος είδε στο πρόσωπο του Κάστρο έναν ηγέτη που θα μπορούσε να στηρίξει την Κουβανική επανάσταση.

1958. Η κατάληψη της Σάντα Κλάρα έπειτα από δύο χρόνια ανταρτοπόλεμου στην οροσειρά Σιέρα Μαέστρα ενάντια στο δικτάτορα Μπατίστα, ήταν ένα κομβικό σημείο για τον Τσε Γκεβάρα και την επανάσταση.

1η Ιανουαρίου 1959 και ο Μπατίστα αποχωρεί από την Αβάνα προς τη Δομινικανή Δημοκρατία. Ο Τσε Γκεβάρα αναλαμβάνει να εξετάσει τις εφέσεις των δύο επαναστατικών δικαστηρίων που λειτουργούσαν δικάζοντας στρατιωτικούς, αστυνομικούς και πολίτες.

Στις 7 Οκτωβρίου του 1959 ο Κάστρο του αναθέτει την αρχηγία του Τομέα Βιομηχανίας του Εθνικού Ινστιτούτου Αγροτικής Μεταρρύθμισης καθώς και του Τμήματος Εκπαίδευσης των Ενόπλων Δυνάμεων.

Στις 23 Φεβρουαρίου του 1961 διορίζεται Υπουργός Βιομηχανίας της Κούβας για να οργανώσει τις βιομηχανικές μονάδες και το κύμα κρατικοποιήσεων που έχει επέλθει στη χώρα. Έχει ήδη συναντηθεί με τον Χρουτσώφ στη Μόσχα και με τον Μάο Τσε- Τουνγκ στο Πεκίνο και έχει συμφωνήσει σε τιμή υψηλότερη από τις τιμές της αγοράς την εξαγωγή 4 εκατομμυρίων τόνων ζάχαρης.

Το 1961, κατά τη διάρκεια της αμερικανικής εισβολής του Κόλπου των Χοίρων τίθεται επικεφαλής των κουβανικών στρατευμάτων στην επαρχία Πινάρ ντελ Ρίο. Το στράτευμα του παρέμεινε ανενεργό αλλά πέτυχε με αντιπερισπασμό να αποπροσανατολίσει τις αμερικανικές δυνάμεις. Η κουβανική πολιτοφυλακή και αεροπορία αντιστάθηκαν επιτυχώς στην αμερικανική εισβολή.

11 Δεκεμβρίου 1964. Η ομιλία του στη Συνδιάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών χαρακτηρίζεται από τη διαμαρτυρία του εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών και τις λατινοαμερικανικές δικτατορίες που αυτές υποθάλπτουν.

1η Απριλίου 1964 και ο Τσε Γκεβάρα αποχωρεί από την Κούβα λόγω διαφωνιών με την οικονομική πολιτική του Κάστρο.

Επόμενος σταθμός το Κογκό όπου ο Τσε Γκεβάρα είδε την Αφρική ως τον αδύναμο κρίκο του ιμπεριαλισμού. Ωστόσο, η αδυναμία σύνταξης των Κογκολέζικων δυνάμεων τον οδηγεί σε απογοήτευση και αποτυχία της επανάστασης.

Κύκνειο άσμα για τον Αργεντίνο επαναστάτη στην Βολιβία. Χωρίς την υποστήριξη του κομμουνιστικού κόμματος της Βολιβίας και με την CIA να τον παρακολουθεί, ο Τσε συλλαμβάνεται και σκοτώνεται στις 9 Οκτωβρίου του 1967 από τον υπαξιωματικό του βολιβιανού στρατού, Μάριο Τεράν.

A.F.Marx said...

Πριν 40 χρόνια
Όχι 30

ioannispk - son of a pirate said...

a f marx - ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ. ΟΠΩΣ ΘΑ ΔΕΙΣ ΕΓΙΝΕ Η ΔΙΟΡΘΩΣΗ. Damned dyslexia!

Pal-Pal said...

Να λοιπον που το σχολιο μου -πραγματι αυθαιρετο - ηταν αφορμη να μαθουμε λιγα πραγματα γι'αυτη την σπουδαια προσωπικοτητα.
Συγνωμη αν ενοχλησε καποιους αυτη η "αυθαιρεσια" αλλα πιστευσατε με,το εκανα απλα για να δωσω αφορμη να δω περισσοτερα σχολια,μια και τελευταια ο "Ελληνισμος" γυριζει ολον τον κοσμο,εκτος απο την ελλαδα.Ισως ο Λιακοπουλος να μην ειναι και τοσο γραφικος οπως λεγεται.....
J Pal