A Pirate's Mobile Blog

The world as seen by a "PIRATE" (?).

Follow the link below to see ...

http://sonofapirate.blogspot.com/

Monday, October 15, 2007

Ο καπετάνιος Έιχαμπ, Ο μέγας Αλέξανδρος, Ο Χότζας και ο Τσέ



Ο Νασρεντίν Χότζας βρέθηκε κάποτε σε μια γειτονική πόλη στην οποία κανείς δεν τον γνώριζε. Αφού τέλειωσε τις δουλειές του, πριν πάρει τη στράτα του γυρισμού σκέφτηκε να πάει να κάνει ένα μπανάκι στο χαμάμ της πόλης το οποίο ήταν ονομαστό.

Καθ' ό,τι φτωχικά ντυμένος, οι υπάλληλοι δεν τον περιποιήθηκαν. Δεν τον βοήθησαν να γδυθεί και να ντυθεί, του έδωσαν μια άπλυτη πετσέτα και ένα απλό σαπουνι.

Όταν ο Χότζας τελείωσε έδωσε στους υπαλλήλους από ένα χρυσό νόμισμα. Οι υπάλληλοι τα 'χασαν και μετάνιωσαν για την επιπολαιότητά τους να παρασυρθούν από την εξωτερική εμφάνιση και να μην περιποιηθούν τον πελάτη τους όπως του έπρεπε.

Μετά από μια εβδομάδα ο Χότζας ξαναβρέθηκε στην ίδια πόλη και αφού ξεμπέρδεψε τις δουλειές του ξαναπήγε στο χαμάμ, πάντα το ίδιο φτωχικά ντυμένος. Οι υπάλληλοι τον περιποιήθηκαν αρχοντικά. Τον βοήθησαν να γδυθεί και να ντυθεί, του έδωσαν μια πεντακάθαρη μεταξωτή πετσέτα, του πήγαν χιλίων λογιών αρωματισμένα σαπούνια. Και όταν ο Χότζας ήταν έτοιμος να φύγει έτειναν χαμογελαστοί τις παλάμες τους λαχταρώντας ένα ακόμη χρυσό νόμισμα.

Ο Χότζας όμως τους έδωσε από ένα χάλκινο πιάστρο. Βλέποντας την έκπληξη ζωγραφισμένη στα μάτια τους ο Χότζας τους απάντησε "για τη σημερινή περιποίηση σας πλήρωσα την προηγούμενη εβδομάδα. Τώρα σας πληρώνω για την προηγούμενη περιποίηση".

Πριν λίγες μέρες εξέφρασα τον θαυμασμό μου για την αφοσίωση που έδειξε ο Τσε Γκεβάρα στο όνειρο και τους στόχους του. Τόση ήταν η πίστη στο όνειρό του που τον οδήγησε στον θάνατο.

Το ίδιο όμως δεν έκανα και τόσοι άλλοι. Ο καπετάνιος Έιχαμπ για παράδειγμα σπατάλησε όλη την περιουσία του, οδήγησε το πλήρωμα και το καράβι του στο χαμό και όλα αυτά για να κυνηγήσει το όνειρό του. Την «άσπρη φάλαινα» τον Μόμπυ Ντίκ.

Ο Αλέξανδρος άφησε την σιγουριά του Μακεδονικού βασιλείου του, για το κλέος της κατάκτησης της μεγάλης Περσικής αυτοκρατορίας και τον επαναπροσδιορισμό των συνόρων του τότε γνωστού κόσμου.

Υπάρχει νομίζω μια αξιοπρόσεκτη διαφορά μεταξύ του Τσέ και των άλλων ονειροπόλων. Ο σκοπός του Τσε ήταν ανιδιοτελής. Δεν αποσκοπούσε σε κανένα άμεσο η τουλάχιστον καθαρά διακριτό προσωπικό όφελος.

Η ιστορία τελικά είναι περίεργο πράγμα. Δεν είμαι σίγουρος αν δεν γράφετε και ξαναγράφετε κατά πως συμφέρει και κατά πως ορίζουν οι καιροί. Τον μεν Αλέξανδρο, τον ονόμασε Μέγα. Τον Έιχαμπ τον αγνόησε ως δημιούργημα της φαντασίας, τον δε Τσε αμφιταλαντεύεται τι να τον κάνει. Να τον καταδικάσει ως βδέλυγμα, η μήπως να τον δοξάσει (πάντα με φειδώ) ως γραφικό αλλά πλανημένο λαϊκό ήρωα.

Την ιστορία την γράφουν οι πραγματικές μνήμες των λαών και όχι η καταγεγραμμένη «πολιτικώς ορθή» αλήθεια των ιστορικών. Και ευτυχώς οι μνήμες των λαών έχουν διδάγματα όπως αυτό του Χότζα στο Χαμάμ. Που απέδωσε τα δέοντα με μικρή καθυστέρηση μεν, αλλά χωρίς να αφήσει εκκρεμότητες η αμφιβολίες.

Ίσως αργά η γρήγορα να αποκατασταθεί η αλήθεια για πολλά πράγματα και ο Χότζας να αποδώσει την ανάλογη πληρωμή όπου και όπως πρέπει έστω και με καθυστέρηση. Είναι ανάγκη να αποκατασταθεί η αλήθεια ακόμα και αν γκρεμιστούν είδωλα όπως αυτό του Τσε η του Αλέξανδρου, γιατί προκαταλήψεις δεν πρέπει να έχουμε για τίποτα απολύτως.

ioannispk - son of a pirate

No comments: