A Pirate's Mobile Blog

The world as seen by a "PIRATE" (?).

Follow the link below to see ...

http://sonofapirate.blogspot.com/

Friday, October 27, 2006

Against All Odds

Against All Odds

Χθες παρακολούθησα μια απλή σχολική γιορτή με την ευκαιρία της επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940. Τα παιδιά παρουσίασαν μεταξύ άλλων τρεις αυτοτελείς ιστορίες α) Του Δαυήδ και Γολιάθ, β) Του Λιαίου και Νέστωρα και γ) Του Ελληνικού έθνους απέναντι στην Ιταλο-γερμανική πολεμική μηχανή.

Δεν μπόρεσα να μην σκεφτώ την κλασική Αγγλοσαξονική φράση Against All Odds. Ε! λοιπόν τελικά αυτή η κατάσταση, όσο παράξενη και αν είναι για τους ανθρώπους φαίνεται ότι τελικά στην φύση δεν είναι. Τρανό παράδειγμα τα μύδια της φωτογραφίας που παρά την εμφανή μόλυνση, το κάθε άλλο παρά φυσικό περιβάλλον και αναμφίβολα την ανθρώπινη παρέμβαση καταφέρνουν όχι μόνο να επιβιώνουν αλλά και να επιβάλουν την δική τους ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ.

Το παράξενο είναι ότι ο άνθρωπος καθόλου δεν διδάσκετε από αυτήν την συμπεριφορά των μυδιών (και όχι μόνο) και αντί να προσπαθεί πεισματικά, ενάντια στις καταστάσεις να επιβάλει την δική του «αισθητική», δέχεται να παρασέρνετε από το ρεύμα των εξελίξεων και καταστάσεων, μετατρέποντας την ελεύθερή του βούληση σε υποχείριο επιτηδευματιών.

Αφού όμως η ύπαρξή μας όλη, όσο βαθιά και να ψάξει κανείς, μάλλον βασίζεται σε τίποτα περισσότερο από τρεις απλές λέξεις «Against All Odds», δεν παύω να έχω την ελπίδα ότι στο τέλος, Against All Odds, η λογική και ο συμπαντικός νόμος της τάξης θα πρυτανεύσουν. Έτσι τα διάφορα αδιέξοδα στα οποία έχουμε οδηγηθεί (σαν ανθρώπινες μονάδες, σαν κοινωνία, σαν κράτη, σαν έθνη κτλ), θα αρθούν. Τότε ίσως ακούσουμε να σιγοτραγουδούνε όλοι τους στοίχους του Ν Καββαδία «Απόψε που αγκαλιάστηκαν Εβραίοι και Μουσουλμάνοι …».

ioannispk – son of a pirate

ΥΓ
Με εντυπωσιάζει όχι τόσο για το κοινό σημείο που προφανώς έχουν οι πιο πάνω ιστορίες (Against All Odds νίκησαν όλοι), αλλά για η εμμονή της κοινωνίας σε διχαστικές αξίες και κελεύσματα. Αντί να μείνουνε στο γεγονός της νίκης / θριάμβου, γιατί να μην αναλύσουμε τους λόγους για τους οποίους οδηγηθήκαμε σε εμπόλεμες καταστάσεις, και να πάρουμε μέτρα ώστε αυτό να μην επαναληφθεί. Άλλωστε, αυτό δεν ζητούν και οι σύγχρονες αρχές του Management?
Posted by Picasa

No comments: