A Pirate's Mobile Blog

The world as seen by a "PIRATE" (?).

Follow the link below to see ...

http://sonofapirate.blogspot.com/

Thursday, August 31, 2006

Superman - The Sequel

Superman – The Sequel

Πρόσφατα διάβασα ότι ακόμα ένας νέος ηθοποιός πρόκειται να ενσαρκώσει τον Κλάρκ Κέντ (alias superman). Ο νέος ήρωας θα αναλάβει ακόμη μία φορά την τύχη του κόσμου στα χέρια του για να μπορέσει το είδος μας να συνεχίσει να παράγει κακό χωρίς τύψεις, αφού η λύση προσφέρεται και μάλιστα σε φθηνό πακέτο.
Δεν μπόρεσα να αποφύγω τον παραλληλισμό με το μοτίβο που χωρίς πνευματικά δικαιώματα προσέφερε ο Σοφοκλής, ο Αισχύλος και οι άλλοι στο Hollywood. Οι θνητοί με την ύβρη τους, προκαλούν την οργή των Θεών / καταστάσεων, με ΤΡΑΓΙΚΑ για αυτούς αποτελέσματα.
Όμως σχεδόν πάντοτε ο «από μηχανής» Θεός εμφανίζεται και τα πράγματα διορθώνονται, ακολουθώντας όμως τον παγκόσμιο νόμο της θερμοδυναμικής που θέλει το συμπαντικό άθροισμα της τάξης και αταξίας να ισούται με το μηδέν.
Ο σύγχρονος Superman δεν ίπταται ελέω τροχαλιών και σχοινιών, φροντίζει για αυτό η ψηφιακή τεχνολογία , ώστε το «από μηχανής» αποτέλεσμα να είναι το ίδιο και να μπορούν να ‘υβρίζουν’ οι θνητοί. Μόνο που στο Hollywood ο νόμος της θερμοδυναμικής έντεχνα λησμονιέται και το αποτέλεσμα είναι σχεδόν τελειωτικό, με πλήρη πάταξη του εκάστοτε εκπροσώπου του κακού που σε αυτήν την περίπτωση γίνεται ο «αποδιοπομπαίος τράγος». Έτσι ούτε ηθικό συμπέρασμα / μάθημα παίρνουν οι θνητοί, «προς ιδίαν βελτίωσιν», αλλά ούτε και η τάξη αποκαθίσταται πλήρως, αφού στην επόμενη περιπέτεια το μοτίβο θα είναι ακριβώς το ίδιο:
1. Η ανθρωπότητα παράγει κακό.
2. Το κακό βρίσκει θνητό πρόσωπο / εκπρόσωπο.
3. Οι μηχανισμοί και θεσμοί της κοινωνίας αδυνατούν να το αντιμετωπίσουν.
4. Ο από μηχανής αδιάφθορος θεός (πλην όμως με ανθρώπινα γούστα) αναλαμβάνει να λύσει το πρόβλημα.
5. Η ανθρωπότητα ευγνωμονεί.
Αυτό που παραμένει άξιο προσοχής όμως, είναι ότι ενώ στο Τραγικό σκηνικό η ύβρις είναι τέτοιας μορφής που δύσκολα αντιμετωπίζεται από τους υπάρχοντες την εποχή εκείνη κοινωνικούς θεσμούς, οι παραγωγοί του Hollywood δεν διστάζουν να αμφισβητήσουν την σύγχρονη κοινωνία και την δυναμική της που μάλλον έχει περισσότερες αυτο-οργανωτικές ικανότητες για να αντιμετωπίσει το «κακό».

ioannispk - son of a pirate

No comments: